Tweede Kamer akkoord met alternatief voor VAR

19/07/2015

Onlangs heeft de Tweede Kamer ingestemd met de vervanger voor de Verklaring arbeidsrelatie (VAR). Als ook de Eerste Kamer instemt, krijgt u waarschijnlijk per 1 januari 2016 te maken met een stelsel van goedgekeurde overeenkomsten voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). De nieuwe wet moet de VAR-systematiek vervangen door modelcontracten, die door de Belastingdienst zijn goedgekeurd. Als u met een zzp’er zo’n modelcontract sluit en ook daadwerkelijk in overeenstemming met het contract werkt, bent u gevrijwaard van het afdragen van loonheffingen voor die zelfstandige. Doordat u een grote rol heeft in de keuze en invulling van het contract, wordt uw verantwoordelijkheid voor het al dan niet afdragen van loonheffingen ook groter.

Het doel van de nieuwe wet is om schijnconstructies met zzp’ers aan te pakken. Op dit moment is maar moeilijk te controleren of een opdrachtnemer met een VAR-dga of VAR-wuo ook echt een zelfstandige is. Het wetsvoorstel wordt nu aan de Eerste Kamer voorgelegd. Het is de bedoeling dat de wet per 1 januari 2016 van kracht wordt.

Wilt u hier meer over weten, neem dan gerust contact met mij op.

 

Blijf op de hoogte van administratief, fiscaal en juridisch nieuws. Schrijf u gratis in voor de maandelijkse nieuwsbrief.